20 de caracteristici culturale coreene [partea a treia ]

Instrumente muzicale traditionale

Gayageum
     Există aproximativ 60 de instrumente tradiţionale coreene muzicale care au fost inmanate din generatie in generatie. Acestea includ citera "gayageum" de 12 coarde si citera "geomungo" care are 6 coarde.Se presupune ca ambele instrumente dateaza din inaintea sec. al VI-lea.
Geomungo

   Instrumentele traditionale coreene se pot clasifica astfel: instrumente cu corzi, instrumente de suflat, respectiv instrumente de percutie.Kim Duk Soo, cvartet "Samul nori", un gen de percutie in muzica traditionala din Coreea, este destul de bine cunoscut si in afara tarii datorita combinatiei dinamice dintre ritmurile traditionale cu acorduri moderne, care a creat o experienta muzicala unica.


Dancheong: Modelele decorative de pe cladiri

Detaliu

     Dancheong se refera la stilul coreean de modele decorative, colorate, utilizate pe cladiri si alte elemente pentru a transmite frumusetea si demnitatea.
     Pentru dancheong sunt folosite 5 culori: rosu, albastru, galben, negru si alb. In plus, fata de functia sa decorativa, dancheong a fost aplicata si pentru functie practica.
     Aceasta a fost folosita pentru a proteja suprafata cladiri si a ascunde calitatea materialul folosit care era brut, subliniind in acelasi timp caracteristicile si gradul sau rangul pe care o cladire sau un obiect le avea la comanda. Dancheong poate fi gasit pe majoritatea cladirilor traditionale, inclusiv temple, fie ele din Seul sau din provincie.

Sabloane coreene

   Cele mai multe modele isi au originea la inceputul ideogramelor. Initial acestea au inceput ca mijloc de a-ti exprima sentimentele si nevoia de baza fata de propriile imprejurimi si apoi s-au dezvoltat intr-o forma universala de arta decorativa.
   Printre cele mai comune modele folosite in Coreea traditionala se numara dragonul, phoenix-ul si taegeuk*, de asemenea folosit si in steagul national coreean " Taegeukgi", constand in cele doua elemente contractante, yin si yang ( pronuntate "eum" si "yang" in coreeana). Ele simbolizeaza forte cosmice precum liniste si activitate, slabiciune sau putere, intuneric sau lumina, masculin sau feminin.
   De asemenea, comune sunt cele zece simboluri ale longevitatii: roci, munţi, apă, nori, pini, broaste testoase, caprioare, macarale, ciuperca nemuririi şi soarele.

Jasu: Broderie

  Broderia era aplicata la scara larga, de la articole de imbracaminte pana la cele decorative, cum ar fi paravanele pliabile. De asemenea era utilizata pentru a decora diferite obiecte din casa, cum ar fi fetele de perna, tocul de la ochelari, perne si pungi pentru tutun, linguri, betisoare sau perii.
  Oamenii simpli nu aveau voie sa poarte haine brodate, cu exceptia rochiei de ceremonie din timpul nuntii. Spre deosebire de broderia pur decorativa, in budism, jasu a fost creata in devotament religios.

Mestesuguri de hartie

   Coreeni au o traditie lunga in fabricarea hartiei, bucurandu-se de o hartie autohtona de buna calitate din care au facut dulapuri, boluri cu capace, cosuri, saci de plasa, borcane si tavi. Alte elemente populare sunt cutiile stationare, covoare, perne, perdele, chiuvete, incaltaminte, vase de casa, polonice si chiar sageti.Cele mai multe dintre aceste produse din hârtie au fost atent lacuite pentru a imbunatati aspectul lor si durabilitatea in timp ce le face impermeabile. Lacul cel mai frecvent folosit a fost un amestec de suc de curmale necoapte, lipici de orez si ulei de susan.


*Taegeuk = Se refera la realitatea actuala in care toate lucrurile si valorile isi au originea in filozofia orientala.  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...