Haru: Unforgettable day in Korea


Haru (하루) a fost lansat pe 24 septembrie 2010 si este produs de Organizatia Nationala a Turismului din Coreea de Sud.

Mini-drama are o durata de doar 30 de minute, insa este suficient cat sa redea o poveste de dragoste dintre Lee Da-hae, care joaca rolul unei scriitoare, si Jung Yun-ho, un actor de film, ce se tranforma intr-un triunghi amoros atunci cand Da-hae il cunoaste pe Kim Beom. In drama mai apar si Han Chae-young si Park Si-hoo, ei interpretand persojanele din scenariul lui Lee Da-hae.

Insa cea mai frumoasa parte mi s-a parut a fi cea cu Big Bang, care ajung intr-o localitate unde scoala se inchide, desi cu intarziere acestia reusesc sa le ridice moralul copiilor ce au fost nevoiti sa renunte la scoala in favoarea muncii.

Aceasta drama este o modalitate deosebit de buna de a promova turismul coreean, fiind alese pentru filmari cele mai frumoase peisaje si cei mai populari reprezentanti Hallyu au atins multe puncte forte ale Coreei din punct de vedere al bogatiei culturale cu care este dotata.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Korea Inspired Poem

Limba romana:

Trupul e departe, insa…
Sufletu-mi aproape
Inima mea bate…
Departe, departe
Cuvintele-mi sunt desarte
Te iubesc, te iubesc
Eu, te iubesc.

Invat zi de zi cum sa te am aproape
Ma chinui sa rostesc
Cuvintele le stalcesc
Exersez zi si noapte
Nimic si nimeni nu e mai aproape
Te iubesc, te iubesc
Eu, te iubesc.

Este calea ce o urmez
Destinul ma poarta aproape
Ce am invatat eu povestesc
Si altul sa calauzesc
Sa stie
Te iubesc, te iubesc
Eu, te iubesc.

Limba coreeana:
몸은 비록 떨어져 있어도
마음은 가까이 있다는걸 압니다
내 심장이 뛰네요
저 멀리, 멀리 까지도..
나에게있어 이 단어들이 내 감정을 다 전할 수 없을 뿐이지만
사랑해요, 사랑해요
당신을 사랑합니다.

당신에게 가까워지려 매일 노력합니다.
더듬거리며 힘겹게 말해보고,
밤낮으로 연습해 봅니다.
당신과 나와의 사이에는 아무것도, 아무도 없다고 느낄지라도
사랑해요, 사랑해요
당신을 사랑합니다.

내가 걷고 있는 이 길
운명이 내게 가까워 집니다.
내가 연습해본걸 말해볼게요
그리고 안내할게요
당신이 알 수 있도록..
사랑해요, 사랑해요
당신을 사랑합니다.


  Aceasta poezie a fost compusa de mine, in urma cu un an pentru un UCC Contest. Din motive personale am decis sa ma retrag la vremea aceea din concurs. Insa mi-a parut rau ca nu am publicat poezia mai apoi. Cu toate ca eu nu sunt un geniu al literaturii de fiecare data cand particip la un concurs legat de Coreea, tara asta imi dezvolta creativitatea si ma inspira in cele mai ciudate moduri. Indiferent de cat de multe poezi, cantece sau chiar tablouri as realiza nu cred ca ar exprima in de ajuns pasiunea mea pentru ea.

 Multumesc prietenei mele dragi, Minjeong Gu, pentru traducerea si adaptarea textului in limba coreeana.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pepero Day in Coreea





Unii spun ca azi e sfarsitul lumii, altii ca e doar inceptul weekendului, coreenii spun ca...azi e ziua Pepero. 11/11 sau 11 noiembrie este zi de sarbatoare pentru coreeni si daca te afli in Coreea de Sud in aceasta perioada s-ar putea sa primesti o cutie cu gustari lungi si subtiri de ciocolata, Pepero. Cele clasice vandute de Lotte sunt niste bete lungi de biscuit inmuiate in ciocolata, insa de-a lungul timpului au ajuns ca capete o forma de covrig cu diferite glazuri inauntru: ciocolata, numindu-se Pepero nud, ciocolata cu migdale, caramel, capsuni, afine sau lamaie. Exista si varianta extra large, cam cat bratul unui adult. Fie ca iti faci cumparaturile in supermarket sau te plimbi pe strazi sigur te vei simti coplesit de sticksurile multicolore aflate la tot pasul.

photo taken by: Becky@The Constant Crafter

 Cum a inceput aceasta sarbatoare?

Cofetaria Lotte a introdus Pepero pe piata coreeana in 1980 si multi dintre cetatenii coreeni cred ca aceasta sarbatoare a fost inventata de ei pentru a-si spori vanzarile. Trebuie sa recunosc, se pricep extrem de bine sa-si promoveze marfa si sa faca vanzare. Inca un plus pentru business-ul coreean. La acea vreme vandusera doua treimi din totalul anual al vanzarilor pe un an cu doua luni inainte de 11 noiembrie. Desi asta ar insemna un castig imens, compania respinge aceste afirmatii spunand ca au inceput sa vanda abia in anul 2000, dupa ce personalul responsabil de marketing a inceput sa observe o crestere a acestor gustari in jurul datei ce s-a transformat acum in sarbatoare. Brand manager, Koo Jaryung sustine ca "Defapt, nu noi am inceput trendul <Pepero Day> ci niste fetite din Busan au daruit Pepero prietenilor, urandu-le sa fie inalti si subtiri ca si cifra 1. Iar acest lucru s-a intamplat pe 11 noiembrie 1995".

photo taken by: Becky@The Constant Crafter  
Indiferent de locul de provenienta, aceasta sarbatoare s-a incatusat in inimile oamenilor la fel ca altele si aici va ramane. Astfel de sarbatori ma fac sa iubesc Coreea si mai mult pentru ca tot timpul imi aduc aminte ca detaliile mici fac diferenta si asta conteaza enorm pentru mine. Mi-ar placea sa inmanez Pepero prietenilor in semn de recunostinta, sau sa ii fac cadou iubitului. Insa sa nu credeti ca cei din categoria "junior" nu profita de aceasta sarbatoare, pe langa deliciul continutului, Pepero sunt adesea folosite ca si sabii de lupta, baghete magice sau fluiere in jocuri, dezvoltandu-le copiilor imaginatia.

Pepero song

Trebuie sa mai stiti ca Pepero a fost inspirat de "Pocky", produs de compania japoneza Glico si consta in jur de 700 - 1000 de woni, cele standard.





Apropo, din punct de vedere sentimental, voi cui i-ati oferi un Pepero daca ati avea ocazia?

Eu i-as oferi lui Park Yoochun, sau poate Lee Minho? Ah nu, Choi Siwon, ar merge perfect with his chocolate abs...Ah da si Lee Junki pentru ca e un dulce si...T.O.P si....Kwon Sang Wo si...Lee Minwoo si....trebuie sa economisesc multi bani.

Happy Pepero Day!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Big Bang au castigat "Best Worldwide Act" la EMA 2011




Stiam ca au talent. Stiam ca au potential. Stiam ca vor lua acasa premiul pentru "Best  Worldwide Act" de la European Music Awards 2011. Si uite ca s-a intamplat, Big Bang au castigat. FELICITARI!!!!

Cuprinsa de emotie, simtindu-mi inima batand cu putere din cauza extazului si ametita de nerabdare am asteptat cu sufletul la gura momentul si aproape ca ratasem anuntul pentru ca eram mult prea ocupata in a schimba mesaje cu fondatoarea fanclubului lor romanesc cand magia s-a declansat si Big Bang au urcat pe scena, cauzand haos printre fanii romani prezenti pe facebook.

Cand i-am vazut tinand trofeul de la EMAs in mana am stiut ca incepand cu acest moment Big Bang a creat o noua pagina in istoria omenirii. Importanta culturala pe care o are acest trofeu este de nedescris. Cred ca acest trofeu va fi poarta catre o si mai mare expansiune a culturii coreene in Europa. Si eu voi astepta cu nerabadare sa o vad invadandu-mi continentul.

Felicitari Big Bang. Felicitari VIPs. Felicitari K-Pop fans.

PS: G-Dragon, i-ai facut paff cu coreeana.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sanctuarul Jongmyo

Cel mai vechi sanctuar al lui Confucius, unde se mai tin ceremonii rituale

"Revazand ceea ce ai invatat 
si invatand iar, 
esti gata sa devii profesor" 
- Confucius

Si singurul monument al Coreei inregistrat in UNESCO ce apare in cartea intitulata "1001 locuri de vizitat intr-o viata" a lui Richard Cavendish redactata de editura RAO
Va suna cunoscut titlul acestui post? Inseamna ca ati citit articolul meu introcuctiv cu "20 de simboluri culturale coreene". 

Ieri am facut o vizita Carturestiului din mall, conform traditiei proprii, de fiecare data cand merg acolo caut carti sau reviste despre cultura asiatica, in special cea coreeana, care din pacate nu rasare nicaieri dintre rafturi. Am zarit aceasta carte din intamplare. Uitandu-ma la grosimea ei si la titlul mi-am inchipuit ca sigur voi gasi date despre taramurile asiatice. Insa spre dezamagirea mea despre Coreea era scris doar o pagina. Mai exact despre sancutarul Jongmyo. Evaluand si celelalte desrieri ale unor monumente din Japonia, China sau chiar Sri Lanka mi-am dat seama ca aceasta carte este scrisa in urma datelor adunate de UNESCO de-a lungul anilor. Si m-am intrebat: De ce doar un singur monument cand Coreea are multe altele inscrise in UNESCO? Chiar eu am scris deja despre doua dintre ele, templul Bulguksa si grota Seokguram.Apoi mi-am dat seama, era interesul scazut pe care romanii il aveau pentru Coreea de Sud, avand in vedere ca inainte si poate si acum multi dintre noi inca mai credem ca este o tara comunista. A fost de-a dreptul frustrant sentimentul pe care l-am avut la vederea paginii. Pe de-o parte eram dezamagita si suparata pe cealalta parte ma cuprinsese un val de incurajare si determinare in a-mi face articolele cunoscute romanilor. Tocmai de aceea de data asta voi prezenta cateva date istorice ale minunatului sanctuar coreean.

Desfasurarea ceremoniei
Cel mai vechi sanctuar de acest fel inca existent, Jongmyo, din Seul, se deosebeste prin faptul ca aici inca se mai tin ceremonii rituale - incluzand muzica, dansuri si cantece - care au avut loc pentru prima oara in 1394, data in care a fost construit sancutarul initial.
Jongmyo a fost construit la ordinele regelui Taejo, spre sfarsitul anilor 1300, pentru a devenii un templu care sa adaposteasca marile si travechiile placi mortuare ale regilor si reginelor. Arhitectii au fost instruiti sa evite ornamentele in exces, deoarece aceasta cladire nu trebuia sa impresioneze. Placile memoriale ale membriilor decedati ai familiei regale urmau sa fie cea mai valoroasa parte a cladirii. Podele trebuiau sa aiba deschidere, pentru a amplifica  sentimentul de solemnitate si demnitate. Cand a fost construit sanctuarul, in 1394, se credea ca este una dintre cele mai lungi cladiri in Asia, daca nu chiar cea mai lunga. In ciuda acestui fapt, a fost extinsa sub domnia regelui Sejon. In 1592, sanctuarul a fost ars din temelii de invadatorii japonezi, in timpul Razboiului de Sapte Ani ( 1592-1598 ), dar toate placile memoriale au fost salvate si, in 1601 se construise deja un alt complex pentru a le pastra. 
Sanctuarul refacut este remarcabil pentru structura sa indrazneata si simplitatea pe care o ofera. Cladirile sunt bine proportionate, dar au caracteristicile simple, cum ar fi stalpii grosi din lemn, care se afla pe partea exterioara a salii, confera un sentiment de grandoare si maretie. Interiorul sanctuarului consta in nouasprezece camere identice si fiecare contine placi memoriale, pe care sunt inscrise invataturiile membrilor fostei familii regale. 
Pe langa ca este recunoscut oficial ca un monument national al Coreei, el a fost inscris dupa cum spuneam pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, 1995, fiind cel mai vechi si cel mai autentic dintre sanctuarele regale confucianiste pastrate pana astazi.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Su Jok - terapie coreana prin acupunctura


            O sistematizare moderna a reflexologiei si acupuncturii, aplicata corect, aceasta metoda da rezultate imediate. Din cele mai vechi timpuri, omul a incercat sa descopere tainele Universului, sa inteleaga fenomenele, suferintele sau bolile ce s-au abatut asupra lui, dar mai ales sa gaseasca explicatii logice si leacuri.

   Asa au aparut si vracii, care erau considerati alesi ai zeilor, intrucat aveau capacitatea de a vindeca diverse afectiuni. O parte din cunostintele aplicate cu mii de ani in urma au supravietuit pana in zilele noastre, dovedindu-si eficacitatea in mai multe cazuri. Un exemplu concludent il constituie descoperirea, in 1927, in Coreea de Sud, a unor ustensile folosite in acupunctura si presopunctura ce dateaza de mai bine de 3.000 de ani.

   Tot in Coreea a fost creata una dintre cele mai eficente metode din domeniul terapiilor alternative, care completeaza medicina alopata. Denumita "Su Jok" aceasta a fost dezvoltata de profesorul Park Jae Woo, un om de stiinta cu profunde cunostinte de medicina si de o inalta spiritualitate. "Su Joki reprezinta o activare terapeutica a corespondentei mainilor si picioarelor cu restul corpului. "Su" inseamna "mana", iar "Jok" inseamna "picior".

   Cu ajutorul acestei terapii se poate trata orice parte a corpului, orice organ sau articulatie, efectele aparand in cateva minute, daca este aplicata corect. Este considerata o adevarata stiinta, fiind practicata in prezent in peste 300 de tari din intreaga lume.

      Cele 365 de acupuncte. Corpul omenesc este o forma de viata asemanatoare unui Univers minuscul si bine organizat, avand tot necesarul pentru a-si mentine viata si a exista in natura ca un fenomen independent si integru. Cu ajutorul acupuncturii Su Jok se pot trata numeroase boli hepatobiliare, cardiovasculare, gastrointestinale, ginecologice, pareze si hemiplegic, traume osteo-articulare, artrite, depresii, insomnii, migrene etc.

   Pe maini si pe labele picioarelor se situeaza sisteme de puncte cu activitate inalta, conforme tuturor organelor si partilor corpului. Stimularea lor are o actiune curativa si prolifica pronuntata. Pentru a invinge bolile este necesar ca energia vitala din organism sa se desfasoare liber, fara oprelisti.


       Diferenta dintre Su Jok si acupunctura chineza. Su Jok este o miniacupunctura, care se bazeaza pe proiectia meridianelor energetice ale corpului fizic in palme si in talpi, dar si in alte zone bine determinate pe suprafata corpului. Este mai complexa si mai plina de logica, are niste formule mai exacte, iar acestea se deduc din individualitatea pacientului.

   In metoda chineza se dau formule care pot avea efect la unul sau doi pacienti, dar care la alti zece nu dau niciun rezultat. In terapia Su Jok, inainte ca pacientul sa intre la tratament, se fac testari speciale atat din punct de vedere fiziologic, cat si psihologic, astfel incat sa poata fi deduse formulele individuale care se potrivesc fiecarui pacient. Intervenind apoi la cauza, se inlatura efectul. Se lucreaza cu ace foarte mici, in ministem.

      Stimulare punctelor cu ajutorul semintelor. Intrucat reprezinta corpuri vii, semintele pot face schimb de informatii energetice si pot crea in jurul lor un biocamp. Ele poseda calitati unice ale stimulatoarelor naturale si, fiind aplicate pe punctul de corespondenta, actioneaza prin biocampul lor.

   Semintele pot fi folosite in toate metodele terapiei Su Jok, trebuie doar sa fie alese corect, tinand cont de anumite insusiri, precum culoare si concordanta cu functiile celor sase energii, in final ele fiind fixate la punctele de corespondenta gasite. Cele sase energii cu care se opereaza sunt: caldura, vantul, umiditatea, arsita, frigul si uscaciunea, care sunt cauza primara a tuturor celor existente.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

20 de caracteristici culturale coreene [partea a treia ]

Instrumente muzicale traditionale

Gayageum
     Există aproximativ 60 de instrumente tradiţionale coreene muzicale care au fost inmanate din generatie in generatie. Acestea includ citera "gayageum" de 12 coarde si citera "geomungo" care are 6 coarde.Se presupune ca ambele instrumente dateaza din inaintea sec. al VI-lea.
Geomungo

   Instrumentele traditionale coreene se pot clasifica astfel: instrumente cu corzi, instrumente de suflat, respectiv instrumente de percutie.Kim Duk Soo, cvartet "Samul nori", un gen de percutie in muzica traditionala din Coreea, este destul de bine cunoscut si in afara tarii datorita combinatiei dinamice dintre ritmurile traditionale cu acorduri moderne, care a creat o experienta muzicala unica.


Dancheong: Modelele decorative de pe cladiri

Detaliu

     Dancheong se refera la stilul coreean de modele decorative, colorate, utilizate pe cladiri si alte elemente pentru a transmite frumusetea si demnitatea.
     Pentru dancheong sunt folosite 5 culori: rosu, albastru, galben, negru si alb. In plus, fata de functia sa decorativa, dancheong a fost aplicata si pentru functie practica.
     Aceasta a fost folosita pentru a proteja suprafata cladiri si a ascunde calitatea materialul folosit care era brut, subliniind in acelasi timp caracteristicile si gradul sau rangul pe care o cladire sau un obiect le avea la comanda. Dancheong poate fi gasit pe majoritatea cladirilor traditionale, inclusiv temple, fie ele din Seul sau din provincie.

Sabloane coreene

   Cele mai multe modele isi au originea la inceputul ideogramelor. Initial acestea au inceput ca mijloc de a-ti exprima sentimentele si nevoia de baza fata de propriile imprejurimi si apoi s-au dezvoltat intr-o forma universala de arta decorativa.
   Printre cele mai comune modele folosite in Coreea traditionala se numara dragonul, phoenix-ul si taegeuk*, de asemenea folosit si in steagul national coreean " Taegeukgi", constand in cele doua elemente contractante, yin si yang ( pronuntate "eum" si "yang" in coreeana). Ele simbolizeaza forte cosmice precum liniste si activitate, slabiciune sau putere, intuneric sau lumina, masculin sau feminin.
   De asemenea, comune sunt cele zece simboluri ale longevitatii: roci, munţi, apă, nori, pini, broaste testoase, caprioare, macarale, ciuperca nemuririi şi soarele.

Jasu: Broderie

  Broderia era aplicata la scara larga, de la articole de imbracaminte pana la cele decorative, cum ar fi paravanele pliabile. De asemenea era utilizata pentru a decora diferite obiecte din casa, cum ar fi fetele de perna, tocul de la ochelari, perne si pungi pentru tutun, linguri, betisoare sau perii.
  Oamenii simpli nu aveau voie sa poarte haine brodate, cu exceptia rochiei de ceremonie din timpul nuntii. Spre deosebire de broderia pur decorativa, in budism, jasu a fost creata in devotament religios.

Mestesuguri de hartie

   Coreeni au o traditie lunga in fabricarea hartiei, bucurandu-se de o hartie autohtona de buna calitate din care au facut dulapuri, boluri cu capace, cosuri, saci de plasa, borcane si tavi. Alte elemente populare sunt cutiile stationare, covoare, perne, perdele, chiuvete, incaltaminte, vase de casa, polonice si chiar sageti.Cele mai multe dintre aceste produse din hârtie au fost atent lacuite pentru a imbunatati aspectul lor si durabilitatea in timp ce le face impermeabile. Lacul cel mai frecvent folosit a fost un amestec de suc de curmale necoapte, lipici de orez si ulei de susan.


*Taegeuk = Se refera la realitatea actuala in care toate lucrurile si valorile isi au originea in filozofia orientala.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...