Sanctuarul Jongmyo

Cel mai vechi sanctuar al lui Confucius, unde se mai tin ceremonii rituale

"Revazand ceea ce ai invatat 
si invatand iar, 
esti gata sa devii profesor" 
- Confucius

Si singurul monument al Coreei inregistrat in UNESCO ce apare in cartea intitulata "1001 locuri de vizitat intr-o viata" a lui Richard Cavendish redactata de editura RAO
Va suna cunoscut titlul acestui post? Inseamna ca ati citit articolul meu introcuctiv cu "20 de simboluri culturale coreene". 

Ieri am facut o vizita Carturestiului din mall, conform traditiei proprii, de fiecare data cand merg acolo caut carti sau reviste despre cultura asiatica, in special cea coreeana, care din pacate nu rasare nicaieri dintre rafturi. Am zarit aceasta carte din intamplare. Uitandu-ma la grosimea ei si la titlul mi-am inchipuit ca sigur voi gasi date despre taramurile asiatice. Insa spre dezamagirea mea despre Coreea era scris doar o pagina. Mai exact despre sancutarul Jongmyo. Evaluand si celelalte desrieri ale unor monumente din Japonia, China sau chiar Sri Lanka mi-am dat seama ca aceasta carte este scrisa in urma datelor adunate de UNESCO de-a lungul anilor. Si m-am intrebat: De ce doar un singur monument cand Coreea are multe altele inscrise in UNESCO? Chiar eu am scris deja despre doua dintre ele, templul Bulguksa si grota Seokguram.Apoi mi-am dat seama, era interesul scazut pe care romanii il aveau pentru Coreea de Sud, avand in vedere ca inainte si poate si acum multi dintre noi inca mai credem ca este o tara comunista. A fost de-a dreptul frustrant sentimentul pe care l-am avut la vederea paginii. Pe de-o parte eram dezamagita si suparata pe cealalta parte ma cuprinsese un val de incurajare si determinare in a-mi face articolele cunoscute romanilor. Tocmai de aceea de data asta voi prezenta cateva date istorice ale minunatului sanctuar coreean.

Desfasurarea ceremoniei
Cel mai vechi sanctuar de acest fel inca existent, Jongmyo, din Seul, se deosebeste prin faptul ca aici inca se mai tin ceremonii rituale - incluzand muzica, dansuri si cantece - care au avut loc pentru prima oara in 1394, data in care a fost construit sancutarul initial.
Jongmyo a fost construit la ordinele regelui Taejo, spre sfarsitul anilor 1300, pentru a devenii un templu care sa adaposteasca marile si travechiile placi mortuare ale regilor si reginelor. Arhitectii au fost instruiti sa evite ornamentele in exces, deoarece aceasta cladire nu trebuia sa impresioneze. Placile memoriale ale membriilor decedati ai familiei regale urmau sa fie cea mai valoroasa parte a cladirii. Podele trebuiau sa aiba deschidere, pentru a amplifica  sentimentul de solemnitate si demnitate. Cand a fost construit sanctuarul, in 1394, se credea ca este una dintre cele mai lungi cladiri in Asia, daca nu chiar cea mai lunga. In ciuda acestui fapt, a fost extinsa sub domnia regelui Sejon. In 1592, sanctuarul a fost ars din temelii de invadatorii japonezi, in timpul Razboiului de Sapte Ani ( 1592-1598 ), dar toate placile memoriale au fost salvate si, in 1601 se construise deja un alt complex pentru a le pastra. 
Sanctuarul refacut este remarcabil pentru structura sa indrazneata si simplitatea pe care o ofera. Cladirile sunt bine proportionate, dar au caracteristicile simple, cum ar fi stalpii grosi din lemn, care se afla pe partea exterioara a salii, confera un sentiment de grandoare si maretie. Interiorul sanctuarului consta in nouasprezece camere identice si fiecare contine placi memoriale, pe care sunt inscrise invataturiile membrilor fostei familii regale. 
Pe langa ca este recunoscut oficial ca un monument national al Coreei, el a fost inscris dupa cum spuneam pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, 1995, fiind cel mai vechi si cel mai autentic dintre sanctuarele regale confucianiste pastrate pana astazi.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 comments:

Andra spunea...

si eu ma asteptam sa fie macar 2 articole despre Coreea :( poate in alta carte.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...