K-Pop: Muzica pop coreeana

      Pentru ca sunt o fana inraita a Kpop-ului am dat un "search" pe Youtube in cautare de noi videoclipuri.
     Ador romantismul coreenilor, nu si-au pierdut inca speranta in iubirea adevarata si asta se vede prin aceste MV-uri. Pentru ca sincer va spun m-am saturat de videoclipurile fara sens, in care lumea se zbenguie de colo-n colo, nici macar nu danseaza ca sa nu mai zic de cantat...Kpop e altceva, are un sens, o logica, te face sa vrei mai mult...Iata recomandarile mele din ultimele videoclipuri aparute in Kpop:

W- Remember


  Kim Bum Soo - Passing



Park Ki Young feat. Nam Gyuri - The light


Jung Yup (Brown Eyed Soul) - Without you


Credits: BestofAsianTV|Youtube

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

20 de caracteristici culturale coreene [partea a doua ]


Ginseng coreean


     Ginsengul este cultivat pe scara larga in Coreea, unde climatul si solul produce cea mai buna calitate.Pentru a se destinge de ginsengul cultivat in alte parti ale lumii, ginsengul coreean este numit " Goryeo ginseng", dupa vechea dinastie Goryeo, din care a fost derivat numele in engleza a tarii, "Korea". Ginsengul este folosit ca fortifiant sau tonic.Conform traditiei, se credea ca ginsengul intareste organele vitale, stilumeaza inima, protejeaza stomacul, imbunatateste rezistenta si calmeaza nervii.Ginsengul este un ingredient de baza in medicina orientala dar coreenii iau ginseng intr-un mod mai usor, sub forma de ceai sau lichior.


Templul Bulguksa si Grota Seokguram 
Templul Bulguksa
    Bulguksa, unul dintre cele mai mari si mai frumoase temple budieste, este situat in Gyeongju, mai demult a fost capitala regatului Silla [57 i. H - 935 p. H]. Bulguksa a luat nastere ca un templu mic pe care regele Beopheung [ 514-540 ], primul monarh din Silla care a acceptat budismul, l-a ridicat cu scopul de a se ruga pentru prosperitatea si pacea regatului sau.
    Actuala structura a templului dateaza din anul 751 cand acesta a fost reconstruit. Templul cuprindea mai multe de 80 de cladiri, de 10 ori mai mult decat numarul existent astazi.


Grota Seokguram
     Mai sus pe munte, in spatele templului Bulguksa, se afla situata grota Seokguram, o grota din piatra facuta de mana omului, considerata una dintre cele mai frumoase grote budiste din lume.Seokguram cuprinde o antecamera dreptunghiulara si o camera interioara rotunda cu un tavan boltit conectata printr-un pasaj dreptunghiular. Seokguam and Bulguksa au fost inregistrate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO in 1995.


Muntele Seoraksan



Coreea are doi munti exceptional de frumosi - Seoraksan in sud si Geumgangsan in nord. Seoraksan este extinderea sudica a legendarului Geumgangsan sau Muntii Diamant din nord.
Padurea din Seoraksan, a carui varf se ridica pana la 1,708 metri deasupra nivelului marii, este un amestec luxos de foioase cu plante alpine si conifere. Seoraksan este casa la aproximativ 939 de specii diferite de plante, 25 de specii de mamifere, 90 de pasari, 11 reptile, 9 amfibieni, 360 de insecte si 40 de pesti de apa dulce.


Artistii coreeni


     Coreenii au aratat excelenta si in domeniul muzicii si al artelor. Violonista Sarah Chang a inregistrat primul ei album cand avea 9 ani. Un al violonist coreean remarcabil, Chung Kyung-wha a fost si ramane unul dintre cei mai cautati muzicieni pe plan international de mai bine de 25 de ani.
     Soprana Jo Sumi a fost descoperita de celebrul dirijor Herbert von Karajan care a laudat-o pentru vocea ei "data de Dumnezeu".
     Este o surpriza pentru multi faptul ca Paik Nam-june, "tatal artei video", si-a inceput cariera ca muzician si compozitor. In 1963, el a devenit prima persoana care si-a expus seturile "pregatite" pentru televizor. De atunci, munca lui Paik a influentat arta contemporana, videoclipurile si televizorul prin care leaga lumile de arta, mass-media, tehnologie, cultura pop si avangarda.


Tiparirea patrimoniului

Gravura coreeana in lemn

Gravura in lemn a inceput in sec. al 8-lea in Coreea. Prima gravura cu font din metal din lume, a fost creata de coreeni cu mai mult de 200 de ani in urma, inaintea lui Gutenberg din Germania.
Locuitorii din dinastia Goryeo [ 918 - 1392 ] au produs Tripitaka Koreana in sec. al 13-lea, recunoscuta ca cel mai veche gravura a scriputiri budiste din lemn existenta in lume. Tripitaka Koreana a fost inregistrata pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1995.


Va urma...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

20 de caracteristici culturale coreene [prima parte]


Am sa va descriu cateva caracteristici de baza legate de Coreea pe care nu trebuie sa le treceti cu vederea. Enjoy reading si nu uitati sa luati notite.

Hanbok: Costumul traditional coreean

Hansam Hanbok

    
     Costumul femeii curpinde o fusta infasurata de jur-imprejur numita "chima" si un fel de bolero numit " jeogori" care este jacheta. La barbati jacheta se numeste tot "jeogori" iar cea pe care o vedeti in imagine este varianta scurta, pantaloni se numesc "baji".
     Ambele costumatii pot fi purtate cu o haina lunga cu o croiala asemnatoare numita "durumagi". In ziua de azi, oamenii poarta hanbok doar la sarbatori, sau nunti ori inmormantati.



Kimchi si Bulgogi: Preparate sanatoase




Bulgogi

    Bul" este termenul coreean pentru "foc" iar "gogi" inseamna "carne".Bulgogi, este un preparat din carne "pe foc", foarte popular printre coreeni, in timp ce kimchi, este un fel de mancare din legume fermentate, care ofera un gust picant. Bulgogi poate fi gatit din orice tip de carne, dar carnea de vita sau porc este cea preferata de catre coreeni.  
Kimchi

    
      Condimentele sunt foarte importante pentru obtinerea unui gust bun.Kimchi poate fi facut din mai multe feluri de legume, dar cele mai comune legume folosite sunt varza si ridichea.Legumele sunt murate in apa sarata si apoi clatite. Dupa ce sunt stoarse, varza si ridichiile sunt condimentate. Kimchi are putine calorii si un nivel scazut de colesterol, de asemenea foarte bogat fibre.Are mai multe vitamine decat un mar, asa caunii ar putea sa spuna "some kimchi a day keeps the doctor away".


 Hangul: Alfabetul coreean
Hangul

     Creat in secolul al 15-lea de catre regele Sejong [ Joseon ]. Hangul contine 14 consoane si 10 vocale. Combinatia dintre o consoana si o vocala formeaza o silaba, si astfel, alfabetul este capabil sa creeze mii de cuvinte, exprimand practic orice sunet. Datorita simplitatii sale si relativ numarului limitat de caractere, Hangul este usor de invatat. Analfabetismul este aproape inexistent in Coreea  multumita usurintei cu care poti invata acest alfabet.




Jongmyo Jeryeak: Muzica ritualulilor stramosesti Jongmyo




     In fiecare an, in prima duminica a lunii Mai, descendenti din clanul Jong Yi, familia imperiala din timpul dinastiei Joseon [ 1392-1910 ], isi onoreaza stramosii in ritualuri elaborate la altarul Jongmyo din centrul orasului Seoul.
    Desi ceremonia se desfasoara intr-o forma mult prescurtata, ea este alcatuita din cel putin 19 intrumente muzicale, incluzand clopote de piatra si bronz si diverse tobe, care se folosesc pentru a produce muzica speciala din timpul ceremoniei traditionale.


  Masti si mastile folosite pentru teatru


    Mastile, numite "tal" in coreana, au fost facute din hartie, lemn, blana si tigva. In cele mai multe cazuri reflecta expresiile si structura osoasa a coreenilor, dar unele reprezinta zeitati si animale, reale sau imaginare. Formele erau grotesti si usor exagerate, deoarece "talchum", masca folosita in timpul dansurilor din cadrul piesei de teatru, a fost folosita de obicei pe timp de noapte, la lumina focului.
   Masca folosita in teatru este o arta populara, s-a dezvoltat printre oamenii comuni din Joseon care impartaseau un sentiment strain fata de elita conducatoare si clasele sociale superioare. De cele mai multe ori, actorii si spectatorii se uneau in dans la sfarsitul spectacolului.


Va urma...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Inceputul calatoriei

Pentru ca am promis si pentru ca vreau sa ma tin de promisiune,in sfarsit mi-am luat misiunea in serios si am creat acest blog.Sa ma prezint:

"Eu sunt Diana Voina, fanii [nu ai mei] si prietenii imi spun Dee. Am 20 de ani si sunt studenta la Peisagistica, locuiesc in Timisoara dar in viitorul apropriat, sper, doresc sa ma stabilesc in Coreea de Sud."

De ce Coreea de Sud?

"Coreea de Sud este o tara dinamica, plina de viata si culoare, imi place, ma inspira. In ceea ce priveste cultura este foarte diferita fata de Romania, dar asta o face interesanta, misterioasa, o provocare. Dupa parerea mea este printre singurele tari care combina intr-un mod armonios trecutul cu prezentul. Nu si-au uitat istoria, dar cu toate astea, aceasta nu i-a oprit sa evolueze si sa devina printre cele mai dezvoltate tari in lume. Sunt nerabdatoare sa descopar acest meleag indepartat si sa cunosc locuitorii ospitalieri din el."

Cum am descoperit Coreea de Sud?

"Bunica mi-a provestit prima data despre aceasta tara, mi-a spus ca inainte de a ma naste, in Romania veneau foarte multi studenti coreeni, erau prietenosi si foarte silitori. Desigur, pe atunci eram doar o copila, cunostintele mele despre Coreea de Sud erau putine, insa aceast lucru s-a schimbat indata ce am descoperit formatia coreeana "Dong Bang Shin Ki". Ei sunt cei care mi-au deschis portile acestei tari complet diferite si palpitante."

De ce am facut acest blog?

"Pentru ca imi doresc sa descopar Coreea si odata cu mine mai cunosc si alte persoane care vor sa faca asta. Acest blog va fi un portal cu informatii pentru cei interesati sa afle mai mult despre Coreea de Sud. Va fi o calatorie interesanta, nu credeti?"

Sper sa va fie de folos tot ce ve-ti invata de pe acest blog.Voi posta in curand primul material cu informatii.De asemenea daca ve-ti avea sugetii imi puteti lasa un mesaj pe chat, il voi lua in considerare cu siguranta.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...