20 de caracteristici culturale coreene [partea a doua ]


Ginseng coreean


     Ginsengul este cultivat pe scara larga in Coreea, unde climatul si solul produce cea mai buna calitate.Pentru a se destinge de ginsengul cultivat in alte parti ale lumii, ginsengul coreean este numit " Goryeo ginseng", dupa vechea dinastie Goryeo, din care a fost derivat numele in engleza a tarii, "Korea". Ginsengul este folosit ca fortifiant sau tonic.Conform traditiei, se credea ca ginsengul intareste organele vitale, stilumeaza inima, protejeaza stomacul, imbunatateste rezistenta si calmeaza nervii.Ginsengul este un ingredient de baza in medicina orientala dar coreenii iau ginseng intr-un mod mai usor, sub forma de ceai sau lichior.


Templul Bulguksa si Grota Seokguram 
Templul Bulguksa
    Bulguksa, unul dintre cele mai mari si mai frumoase temple budieste, este situat in Gyeongju, mai demult a fost capitala regatului Silla [57 i. H - 935 p. H]. Bulguksa a luat nastere ca un templu mic pe care regele Beopheung [ 514-540 ], primul monarh din Silla care a acceptat budismul, l-a ridicat cu scopul de a se ruga pentru prosperitatea si pacea regatului sau.
    Actuala structura a templului dateaza din anul 751 cand acesta a fost reconstruit. Templul cuprindea mai multe de 80 de cladiri, de 10 ori mai mult decat numarul existent astazi.


Grota Seokguram
     Mai sus pe munte, in spatele templului Bulguksa, se afla situata grota Seokguram, o grota din piatra facuta de mana omului, considerata una dintre cele mai frumoase grote budiste din lume.Seokguram cuprinde o antecamera dreptunghiulara si o camera interioara rotunda cu un tavan boltit conectata printr-un pasaj dreptunghiular. Seokguam and Bulguksa au fost inregistrate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO in 1995.


Muntele Seoraksan



Coreea are doi munti exceptional de frumosi - Seoraksan in sud si Geumgangsan in nord. Seoraksan este extinderea sudica a legendarului Geumgangsan sau Muntii Diamant din nord.
Padurea din Seoraksan, a carui varf se ridica pana la 1,708 metri deasupra nivelului marii, este un amestec luxos de foioase cu plante alpine si conifere. Seoraksan este casa la aproximativ 939 de specii diferite de plante, 25 de specii de mamifere, 90 de pasari, 11 reptile, 9 amfibieni, 360 de insecte si 40 de pesti de apa dulce.


Artistii coreeni


     Coreenii au aratat excelenta si in domeniul muzicii si al artelor. Violonista Sarah Chang a inregistrat primul ei album cand avea 9 ani. Un al violonist coreean remarcabil, Chung Kyung-wha a fost si ramane unul dintre cei mai cautati muzicieni pe plan international de mai bine de 25 de ani.
     Soprana Jo Sumi a fost descoperita de celebrul dirijor Herbert von Karajan care a laudat-o pentru vocea ei "data de Dumnezeu".
     Este o surpriza pentru multi faptul ca Paik Nam-june, "tatal artei video", si-a inceput cariera ca muzician si compozitor. In 1963, el a devenit prima persoana care si-a expus seturile "pregatite" pentru televizor. De atunci, munca lui Paik a influentat arta contemporana, videoclipurile si televizorul prin care leaga lumile de arta, mass-media, tehnologie, cultura pop si avangarda.


Tiparirea patrimoniului

Gravura coreeana in lemn

Gravura in lemn a inceput in sec. al 8-lea in Coreea. Prima gravura cu font din metal din lume, a fost creata de coreeni cu mai mult de 200 de ani in urma, inaintea lui Gutenberg din Germania.
Locuitorii din dinastia Goryeo [ 918 - 1392 ] au produs Tripitaka Koreana in sec. al 13-lea, recunoscuta ca cel mai veche gravura a scriputiri budiste din lemn existenta in lume. Tripitaka Koreana a fost inregistrata pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1995.


Va urma...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...