20 de caracteristici culturale coreene [prima parte]


Am sa va descriu cateva caracteristici de baza legate de Coreea pe care nu trebuie sa le treceti cu vederea. Enjoy reading si nu uitati sa luati notite.

Hanbok: Costumul traditional coreean

Hansam Hanbok

    
     Costumul femeii curpinde o fusta infasurata de jur-imprejur numita "chima" si un fel de bolero numit " jeogori" care este jacheta. La barbati jacheta se numeste tot "jeogori" iar cea pe care o vedeti in imagine este varianta scurta, pantaloni se numesc "baji".
     Ambele costumatii pot fi purtate cu o haina lunga cu o croiala asemnatoare numita "durumagi". In ziua de azi, oamenii poarta hanbok doar la sarbatori, sau nunti ori inmormantati.



Kimchi si Bulgogi: Preparate sanatoase




Bulgogi

    Bul" este termenul coreean pentru "foc" iar "gogi" inseamna "carne".Bulgogi, este un preparat din carne "pe foc", foarte popular printre coreeni, in timp ce kimchi, este un fel de mancare din legume fermentate, care ofera un gust picant. Bulgogi poate fi gatit din orice tip de carne, dar carnea de vita sau porc este cea preferata de catre coreeni.  
Kimchi

    
      Condimentele sunt foarte importante pentru obtinerea unui gust bun.Kimchi poate fi facut din mai multe feluri de legume, dar cele mai comune legume folosite sunt varza si ridichea.Legumele sunt murate in apa sarata si apoi clatite. Dupa ce sunt stoarse, varza si ridichiile sunt condimentate. Kimchi are putine calorii si un nivel scazut de colesterol, de asemenea foarte bogat fibre.Are mai multe vitamine decat un mar, asa caunii ar putea sa spuna "some kimchi a day keeps the doctor away".


 Hangul: Alfabetul coreean
Hangul

     Creat in secolul al 15-lea de catre regele Sejong [ Joseon ]. Hangul contine 14 consoane si 10 vocale. Combinatia dintre o consoana si o vocala formeaza o silaba, si astfel, alfabetul este capabil sa creeze mii de cuvinte, exprimand practic orice sunet. Datorita simplitatii sale si relativ numarului limitat de caractere, Hangul este usor de invatat. Analfabetismul este aproape inexistent in Coreea  multumita usurintei cu care poti invata acest alfabet.




Jongmyo Jeryeak: Muzica ritualulilor stramosesti Jongmyo




     In fiecare an, in prima duminica a lunii Mai, descendenti din clanul Jong Yi, familia imperiala din timpul dinastiei Joseon [ 1392-1910 ], isi onoreaza stramosii in ritualuri elaborate la altarul Jongmyo din centrul orasului Seoul.
    Desi ceremonia se desfasoara intr-o forma mult prescurtata, ea este alcatuita din cel putin 19 intrumente muzicale, incluzand clopote de piatra si bronz si diverse tobe, care se folosesc pentru a produce muzica speciala din timpul ceremoniei traditionale.


  Masti si mastile folosite pentru teatru


    Mastile, numite "tal" in coreana, au fost facute din hartie, lemn, blana si tigva. In cele mai multe cazuri reflecta expresiile si structura osoasa a coreenilor, dar unele reprezinta zeitati si animale, reale sau imaginare. Formele erau grotesti si usor exagerate, deoarece "talchum", masca folosita in timpul dansurilor din cadrul piesei de teatru, a fost folosita de obicei pe timp de noapte, la lumina focului.
   Masca folosita in teatru este o arta populara, s-a dezvoltat printre oamenii comuni din Joseon care impartaseau un sentiment strain fata de elita conducatoare si clasele sociale superioare. De cele mai multe ori, actorii si spectatorii se uneau in dans la sfarsitul spectacolului.


Va urma...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...